flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Адміністративна відповідальність неповнолітніх

05 серпня 2015, 10:31

Адміністративним правопорушенням (проступ­ком) визнається дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, за яке законом передбачено адміністративну відповідальність.

Адміністративна відповідальність передбачена Кодексом про адміністративні правопорушення (далі КпАП України) і настає у разі відсутності кримінального пра­вопорушення.

Адміністративне правопорушення визнається умисним, якщо особа усвідомлювала протиправний характер своєї дії чи бездіяльності та передбачала шкідливі наслідки.

Адміністративній відповідальності підлягають особи, які на момент вчинення адміністративного правопорушення досягли 16-річного віку.

До неповнолітніх осіб застосовуються заходи впливу, передбачені ст.24-1 КпАП України: зобов’язання публічно або в іншій формі попросити вибачення у по­терпілого; попередження; догана або сувора догана; передача неповнолітнього під нагляд батькам, педаго­гічному або трудовому колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.

У разі вчинення неповнолітніми особами таких правопорушень як: незаконне виробництво, придбання, зберігання наркотичних за­собів або психотропних речовин без мети збуту; дрібне викрадення чужого майна; порушення правил дорожнього руху; керування тран­спортними засобами в стані сп’яніння; дрібне хуліганство; злісна непокора працівникам міліції та інші, вони підлягають адміністративній відповідальності на загальних підставах і до них може бути застосовано стягнення у вигляді: штрафу, громадських та виправних робіт, позбавлення посвідчення водія, конфіскація предмету, який став знаряддям вчинення або об’єктом адміністративного правопорушення.

Протягом минулого року та 6 місяців 2015 року до районного суду Миколаївської області надійшло 36 справ про притягнення до відповідальності неповнолітніх, з яких: 1 особу за вчинення дрібної крадіжки; 15 – за порушення правил дорожнього руху; 1 – за керування тран­спортним засобом в стані сп’яніння; 1 – за вчинення насильства у сім’ї; 9 – за куріння у заборонених місцях; 5 – за появу у громадському місці у п’яному вигляді та 4 особи за проживання без паспорта та його втрату з необережності.

Всі справи розглянуті з застосуванням до непо­внолітніх наступних заходів впливу: у вигляді поперед­ження – 27 осіб, догани чи суворої догани – 8, передачі під нагляд батьків – 1.

  

К.Устіченко
голова суду

районна газета "Вісті Снігурівщини" №53-54 (10777-778) 9 липня 2015 року