flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Впровадження Єдиної інформаційно-комунікаційної системи

22 лютого 2019, 08:11

З 01.03.2019р. розпочне дослідну експлуатацію система Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі - ЄСІТС) у складі вісьмох підсистем (модулів):

  1. Єдиний контакт-центр судової влади України;
  2. Єдина підсистема управління фінансово-господарськими процесами;
  3. Офіційна електронна адреса (Електронний кабінет);
  4. Офіційний веб-портал «Судова влада України»;
  5. Єдиний державний реєстр судових рішень;
  6. Підсистема «Електронний суд»;
  7. Модуль «Автоматизований розподіл»;
  8. Модуль «Судова статистика».

У газеті "Голос України" 01.12.2018р. Державною судовою адміністрацією України опубліковано оголошення про створення та забезпечення функціонування ЄСІТС.

Законом України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» №2147-VIII від 03.10.2017 р.  передбачено, що державні органи, органи місцевого самоврядування, суб'єкти господарювання державного та комунального секторів економіки, адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти в ЄСІТС обов'язково реєструють офіційні електронні адреси.

 Інші учасники судового процесу офіційні електронні адреси в ЄСІТС реєструють у добровільному порядку.

ЄСІТС забезпечує надсилання та отримання документів в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу та між самими учасниками судового процесу.

 Програмою також передбачено фіксування судового процесу і участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Документи у справах, для зареєстрованих в підсистемі «Електронний суд» - судові рішення, судові повістки, судові повістки-повідомлення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу суд направляє винятково в електронній формі на їх офіційні електронні адреси. При цьому, реєстрація в ЄСІТС не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі.

Суд проводить розгляд судової справи за матеріалами справи в електронній формі. Якщо учасник судового процесу направляє документи у паперовій формі, суд не пізніше наступного дня з дня отримання документів, переводить їх в електронну форму та долучає до матеріалів електронної судової справи.

До початку функціонування ЄСІТС паперовий документообіг зберігається і функціонує за нині діючими правилами. Тобто, справи, розгляд яких розпочато та не закінчено за матеріалами у паперовій формі до початку функціонування ЄСІТС, розглядаються за матеріалами у паперовій формі.

При поданні до суду процесуальних документів, передбачених статтею 4 Закону України «Про судовий збір» учасникам судового процесу необхідно сплатити судовий збір у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року. На даний час в підсистемі «Електронний суд» реалізовано сплату судового збору online.  При поданні до суду процесуальних документів в електронній формі з 01.03.2019 р. для пониження відповідного розміру ставки судового збору застосовується коефіцієнт 0,8.  

Функції ЄСІТС визначені статтею 15-1 Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

Для успішної реєстрації офіційної електронної адреси необхідно попередньо переглянути відеоінструкцію "ВІДЕОДОПОМОГА" з покроковим алгоритмом дій, розміщеної на офіційному веб-порталі «Судова влада України».

Також, на веб-сторінці Снігурівського районного суду Миколаївської області в підрозділі «Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система» розділу «Громадянам» можна переглянути презентацію «Електронного суду» та ознайомитись з програмою .

Для зручності громадян працює Єдиний Контакт-центр судової влади України, до якого користувачі можуть звернутися для отримання допомоги за телефоном - 0-800-501-492 (безкоштовно по всій території України).

 

Л.КОРНІЄНКО
консультант суду

Громадсько-політична газета «Вісті Снігурівщини» від 21 лютого 2019р. № 13-14 (11276-277)