flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нюанси виконання судових рішень

03 вересня 2014, 13:24

Громадяни України за захистом своїх прав все більше і більше звертаються до суду, тим більше під час економічної кризи. Але рішення суду повинно бути ще і виконано. Тому вже під час звернення до суду необхідно враховувати деякі нюанси, які в подальшому допоможуть виконати рішення суду.

Виконання судових рішень в Україні покладено на органи державної виконавчої служби. Державна виконавча служба виконує рішення на підставі виконавчого листа, виданого судом, керуючись Законом України "Про виконавче провадження".

Після проголошення рішення суду та набрання ним чинності необхідно звернутися до суду із заявою про видачу виконавчого листа. Саме виконавчий лист необхідно самому позивачу здати на примусове виконання до відповідного відділу державної виконавчої служби, написавши заяву про прийняття виконавчого листа до примусового виконання.

Вимоги до виконавчого листа регулюються Законом України «Про виконавче провадження».

Особливу увагу слід звернути на зазначення у виконавчому листі ідентифікаційного коду суб’єкта господарської діяльності стягувача та боржника (для юридичних осіб), індивідуального ідентифікаційного номеру стягувача та боржника (для фізичних осіб – платників податків) або номер і серія паспорта стягувача та боржника для фізичних осіб – громадян України, які через свої релігійні або інші переконання відмовилися від прийняття ідентифікаційного номера, офіційно повідомили про це відповідні органи державної влади та мають відмітку в паспорті громадянина України. За відсутності зазначення таких даних, державний виконавець відмовляє у відкритті виконавчого провадження, мотивуючи тим, що такий виконавчий лист не відповідає вимогам Закону України «Про виконавче провадження», що призводить до затягування виконання рішення суду. Відсутність ідентифікаційного коду у виконавчому листі призводить до неможливості отримати будь яку інформацію з приводу наявності у боржника відкритих рахунків та вкладів в банках чи інших фінансових установах, його майна або місця роботи, що в подальшому призведе до неможливості звернення стягнення на кошти чи накладення арешту на майно боржника та до не виконання рішення суду.

У випадку відсутності будь-якої інформації про код можна скористатися наданими правами, передбаченими Цивільно-процесуальним Кодексом України та заявити клопотання про витребування судом інформації про ідентифікаційний код, як у самого відповідача так і в податкових органів.

У разі відмови у відкритті виконавчого провадження, державний виконавець повинен роз'яснити заявникові право на звернення до суду чи іншого органу (посадової особи), які видали виконавчий документ, щодо приведення його у відповідність з вимогами Закону. Постанова державного виконавця про відмову у відкритті виконавчого провадження може бути оскаржена до суду заявником у десятиденний строк з дня її надходження.

 

Помічник заступника голови суду
В. Л. Попукайло

 

районна газета "Вісті Снігурівщини" №35-36 (10777-778) 3 травня 2014 року